Golf Sahaları Kontrollü Olarak Açılıyor

Golf Sahaları Kontrollü Olarak Açılıyor

1 Haziran 2020 tarihi itibari ile Türkiye Golf Federasyonu tarafından işletilen sahalar hizmet vermeye başlayacak.

COVID-19 sebebiyle yürürlükte olan önlemlerin ilgili makamlar tarafından gevşetmesinin ardından, golf sahalarında, tüm çalışanlar ve golfçüler için sağlık yönünden daha güvenli bir ortam oluşturulabilmesi amacıyla, Türkiye Golf Federasyonu tarafından uygulanması önerilen önlemler paketi düzenlendi.

Oluşturulan önlem paketinde, golf kulüplerinin yapısı gereği farklı ve ilave yerel önlemler gerekebileceği göz ardı edilmeden, tüm golf sahalarında uygulanabilir önlemler oluşturmak amaçlandı.

Bu uyarılardan bazıları yürürlükte olan Golf Kuralları ile uyuşmayabilir. Bu dönem süresince Golf Kurallarında yapılan revizyonlar daha önce kulüplerle paylaşılmıştı.

Bu değişiklikler bir sonraki duyuruya kadar yürürlükte kalacak.

Alınacak önlemler aşağıdaki ana başlıklar altında değerlendirildi.


1. Saha kurulumu
2. Oyundan önce
3. Oyun esnasında
4. Oyundan sonra
5. Genel


1. Saha kurulumu:
a. Sahada bulunan ekipmanlar
i. Tüm tırmıklar sahalardan toplanacaktır.
ii. Tüm top yıkama aletlerinin üzeri örtülecek ve kullanılmayacaktır.
iii. Sahada bulunan bankların üzeri kapatılacak ve bunlarla temas edilmemesi konusunda uyarı yapılacaktır.
iv. Saha alanlarını belirleyen kazıklar haricindeki tüm sabit olmayan engeller kaldırılacaktır.
b. Bayrak ve bayrak direği
i. Bayrak direkleri çukurlarda bırakılacak ve oyuncular direklere dokunmamaları konusunda uyarılacaktır. Oyuncuların bu dönemde bayrak direğini çıkararak pata yapma opsiyonu yoktur.
ii. Çukura atılan topların delikten el sürmeden ve kolayca çıkarılabilmesi için bir aparat yaptırılacak ve TGF tarafından işletilen tüm sahalarda bu aparat kullanılacaktır. Bu aparattan satın almak isteyen kulüpler TGF ile temasa geçerlerse üretimin yaptırıldığı firma ile iletişime geçmeleri sağlanacaktır.
c. Antrenman alanları
i. Driving range alanında vuruş bölümleri kısıtlanacak ve birer tane boşluk bırakarak kullanımına izin verilecektir.
ii. Driving range’de toplar saha görevlileri tarafından verilecek, bu süreçte oyuncular makinelerden top almayacaktır.
iii. Antrenman topları günde sadece bir kere kullanılacak ve akşamında dezenfekte edilecektir. Bir gün önceden toplanmış toplar bittiğinde driving range kapatılacaktır.
iv. Antrenman greeninde her çukurda en fazla bir oyuncunun antrenman yapmasına izin verilecektir. Başlama zamanı yaklaşan oyunculara öncelik tanınacaktır.
v. Antrenman greeninde antrenman yapmak isteyen oyuncular sadece kendi topları ile antrenman yapabilirler.
vi. Hem antrenman greeninde hem de driving range’de oyuncular sadece kendi sopaları ile antrenman yapabileceklerdir. Kiralık sopa servisi bu dönemde olmayacaktır.
vii. Antrenman bunkerı kapalı olacaktır.
viii. Tüm antrenman alanlarında oyuncular arasında en az iki metre sosyal mesafenin korunmasına dikkat edilecektir.
ix. Sosyal mesafe ve hijyen unsurlarının üst düzeyde sağlanması konusunda tereddütler yaşanması halinde tüm antrenman alanları önceden uyarı yapılmaksızın kapatılabilir.


2. Oyuna başlamadan önce
a. Tüm çalışanların ve oyuncuların güvenliği için mümkün olduğunca telefon veya internet üzerinden rezervasyon ile sahaya gelinmesi tavsiye edilmektedir.
b. Başlama zamanları 10’ar dakikalık aralar ile düzenlenecektir. Gruplar arasından en az 10 dakika aranın korunması konusunda oyuncular uyarılacaktır.
c. Buggy’ler tek kişilik olarak kiralanacaktır. Oyuncuların bir buggy paylaşmasına izin verilmeyecektir. Aynı evde yaşayan aile bireyleri bu kapsam dışındadır. Buggy’ler geri döndükten sonra dezenfekte edilmeden tekrar oyunculara verilmeyecektir.
d. Trolley’ler gün içerisinde sadece bir defaya mahsus kiralanacak, akşam dezenfekte edildikten sonra ertesi gün tekrar kiralanacaktır.
e. Caddie ile sahaya çıkılmasına izin verilmeyecektir.
f. Sopa ve top temizlemek maksadıyla verilen havlu ve ıslak bez kulüpler tarafından sağlanmayacaktır. Oyuncuların bu konuda kendi ihtiyaçlarını yanlarında getirmeleri önerilir.

3. Oyun esnasında
a. Diğer oyuncularla en az 2m sosyal mesafenin korunması konusunda uyarılar yapılacaktır.
b. Başlama alanlarında en az 2m sosyal mesafenin korunması için uyarı asılacaktır.
c. Genel alanda yürürken veya top aranırken en az 2m sosyal mesafenin korunması gerektiği hatırlatılacaktır.
d. Oyun esnasında oyuncular arasında top, tee, marker ve diğer ekipmanların paylaşılmaması konusunda oyuncular uyarılacaktır.
e. Sahada bulunan terkedilmiş toplara dokunulmaması için uyarılar yapılacaktır.
f. Kum engellerindeki tırmıklar kaldırılmış olduğu için oyunculardan sopalarıyla veya ayaklarıyla bukerlardaki kumu mümkün olduğu kadar düzeltmeleri istenecektir.
g. Green’deyken de en az 2m sosyal mesafenin korunması gerekmektedir.
h. Skor kartlarının değiştirilmemesi ve başkalarının skor kartlarına dokunulmasından kaçınılması gerekmektedir.
i. Her ne kadar Kural 3.3b’ye uygun olmasa da, oyuncular kendi skorlarını kendileri tutabilecektir ve fiziksel bir onaylama prosedürü (imza) uygulanmayacaktır.
j. Oyuncunun topu bunker içinde tırmıkların kaldırılmış olmasından dolayı düzeltilememiş bir yerde durduysa, oyuncular toplarını, aynı bunker içinde ve bayrağa yaklaşmamak kaydıyla 1 skor kartı boyu mesafe içerisine yerleştirebilirler.
k. Oyuncuların skor kartlarını komiteye vermeleri gerektiği durumlarda fiziki transfer yerine mümkün olan durumlarda fotoğrafının çekilip komiteye gönderilmesi önerilecektir.
l. Oyuncular her zaman ve her durumda bayrak direklerini yerinde bırakacak ve bayrak direklerine dokunmayacaklardır. Çukura giren toplam bayrak direklerine eklenen aparatlar ile yine el değmeden sopalarının yardımıyla çıkarılacaktır.


4. Oyundan sonra
Oyundan sonra sosyal mesafenin korunması, oyun esnasında ve öncesinde olduğu kadar önemlidir. Oyunculara, oyunları bittikten sonra, kulüp binasında ve diğer alanlarda yoğunluk oluşmaması için mümkün olan en kısa sürede sahayı terk etmeleri önerilecektir.

5. Genel
Bu süreçte soyunma odaları ve duşlar kapalı olacaktır. Diğer konularda resmi makamlarca yayınlanan yönetmelikler çerçevesinde hizmet verecektir. Herkes maske takılması yönünde uyarılacaktır.

 

GOLF SAHALARINDA UYULMASI TAVSİYE EDİLEN ÖNLEMLER

Covid-19 Related Guidance from The RA on Rules of Golf Matters (TERCÜME)




ALO 145 SPORCU DANIŞMA HATTI BİLGİLENDİRME Duyuruların Devamı İçin Tıklayın