Türkiye Golf Federasyonu’nun 6 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirilen 6. Olağan Genel Kurulu ile 9. Mali Genel Kurulu’nda seçilen yeni yönetim kurulu olarak hedeflerimiz şu şekildedir: Golf sporunun ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak, özellikle genç sporcuların spora başlamalarını teşvik etmek ve gelişimlerini desteklemek, oyuncu ve aktif kulüp sayılarının artışını sürdürmek, hakem ve antrenör sayısını artırmak, yabancı sporcuların ülkemizde daha fazla golf oynamasını sağlayarak ekosistemi geliştirmek ve ülkemiz turizmi ile ekonomisine katkıda bulunulmasıdır.
Bu hedeflere ulaşmak için önceliklerimiz şu şekilde belirlenmiştir:
-Kaynak yapımızın sürdürülebilir bir şekilde güçlendirilmesi,
-Federasyonumuzun organizasyonel yapılanmasının, ofis ve tesis imkanlarının geliştirilmesi,
-Personel, sporcu, antrenör ve hakem eğitimlerine ağırlık verilmesi; üniversiteler ve diğer eğitim kurumları ile iş birliği yapılması,
-Tanıtım ve iletişim kanallarının etkin bir şekilde kullanılması,
-Yurt dışındaki paydaşlarla iletişim ve iş birliklerinin güçlendirilmesi,
-Kulüplerle iletişimin ve kulüpler arası ilişkilerin güçlendirilmesi,
-Diğer yurt içi paydaşlarla iletişim kurulması ve yukarıda belirtilen hedefleri destekleyecek çalışmalar ile düzenlemelerin hayata geçirilmesi,
-Turnuvalar ve gelişim kamplarının düzenlenmesi,
-Milli takım süreçlerinin yeniden yapılandırılması ve seçim kriterlerinin şeffaflaştırılması,
-Tüm çalışmalarımızı ve hedeflerimizi destekleyecek şekilde talimat yapımızın baştan sona gözden geçirilmesi ve güncellenmesi.
TARİHÇE
Türkiye’de ilk golf kulübü, 1895 yılında, günümüzde İstanbul Golf Kulübü olarak bilinen Constantinople Golf Kulübü adıyla kurulmuştur. İlerleyen süre içerisinde, 1990’ların başında İstanbul’da Klassis Golf Kulübü ve Kemer Golf Kulübü kurulmuş, ardından farklı bölgelerde çeşitli golf kulüplerinin faaliyete geçmesiyle kulüp sayısında artış yaşanmıştır. Antalya’nın Belek bölgesindeki golf sahalarının yapımı ise bu gelişime büyük bir hız kazandırmıştır. Özellikle Antalya bölgesi, golf sahaları ve tesisleri sayesinde Avrupa’nın en önemli golf destinasyonlarından biri haline gelmiştir. Devam eden yıllarda Bodrum, Ankara, Samsun, Kuşadası ve İzmir gibi şehirlerde de golf sahaları ve tesisleri kurulmuştur.
Türkiye Golf Federasyonu, faaliyetlerine 12 Şubat 1996 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın MDK/26 sayılı kararıyla başlamıştır. Federasyon, 9 Eylül 2005 tarihinde özerklik statüsüne kavuşmuştur. Federasyonun ilk başkanı Raif Bilir’dir.
18 Kasım 2000 tarihinde yapılan başkanlık seçimleri sonucunda Ahmet Ali Ağaoğlu Federasyon Başkanı olarak göreve başlamış ve 1 Kasım 2021 tarihine kadar bu görevini sürdürmüştür. 1 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilen 5. Olağan Genel Kurul ve 8. Mali Genel Kurul sonucunda Federasyon Başkanlığı’na Yıldırım Demirören seçilmiştir. 6 Kasım 2024 tarihinde yapılan 6. Olağan Genel Kurul ile tekrar başkan seçilen Yıldırım Demirören, ikinci dönem başkanlık görevine devam etmektedir.
MİSYON
Ülkemizde golf sporunun, sporcu sayısının nüfusa oranla Avrupa ortalaması seviyesine ulaşacak şekilde yaygınlaştırılması; golf sporu ekosisteminin dünya standartlarında geliştirilmesi ve ülkemizin Avrupa ile diğer bölge ülkelerine antrenör, hakem ve diğer uzmanlar ihraç eden bir konuma gelmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, yurt dışındaki paydaşlarla iş birliği yapılarak ülkemizin Avrupa’nın en önde gelen golf destinasyonu haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra, milli takım sporcularımızın ve profesyonel golf oyuncularımızın uluslararası düzeydeki en üst seviye golf turnuvalarında ve olimpiyatlarda yarışacak seviyeye ulaşması öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
VİZYON
Golf sporu yapan oyuncu sayısını her yıl en az yüzde 25 oranında artırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dört yıl içinde altyapı çalışmaları için hazırlayacağımız program ve ayıracağımız kaynaklarla milli takım oyuncularımızın performansını artıracağız. Bu doğrultuda, dünya amatör golf sıralamasında hem erkeklerde hem de kadınlarda ilk 500 oyuncu arasına en az 5’er oyuncunun girmesini sağlayacağız. Antrenör ve hakem sayılarımızı 2028 yılı sonuna kadar en az iki katına çıkaracağız. Avrupa’nın en önemli profesyonel golf turnuvasının veya muadili bir başka turnuvanın bir ayağının ülkemizde oynanmasını sağlayacağız. Ayrıca, 2028 Olimpiyatları’na en az bir oyuncumuzun katılımını hedefliyoruz. Federasyon olarak, üniversiteler ve diğer eğitim kurumlarıyla ortak projeler geliştirerek genç sporcuların, hakemlerin ve antrenörlerin yetiştirilmesine katkı sağlayacak en az dört önemli proje gerçekleştireceğiz. Ülkemizin, Avrupa ve dünya çapında en iyi golf destinasyonlarından biri olarak tanınması için kamu kuruluşları, işletme sahipleri ve diğer paydaşlarla iş birliği içinde çalışmalar yürüteceğiz.
TEMEL DEĞERLER
Çevreye ve doğaya zarar vermeden, her yaştan bireyin sağlığına ve mutluluğuna katkı sağlayarak topluma hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Geleneksel değerlerimizi koruyarak evrensel değerlerle bütünleşmeyi hedefliyoruz. Golf sporunun uluslararası düzenleyici kurumları, birlikleri ve diğer paydaşlarıyla iş birliği yaparak en üst seviye standartların ülkemizde uygulanmasını sağlamayı önceliklerimiz arasında görüyoruz.
Golf sporunun içinde yer alan kamu ve özel sektör temsilcileri ile koordineli bir şekilde çalışarak, sorunlara yönelik araştırmalar yapmayı ve bu sorunlara çözüm odaklı çalışmalar yürütmeyi amaçlıyoruz. Bu sayede golf sporunun ülkemizde sürekli gelişimini ve yaygınlaşmasını sağlamayı hedefliyoruz. Yenilikçi projeler ve eğitimler ile golf sporcularının yanı sıra hakem, antrenör, işletmeci gibi ekosistemde yer alan diğer kişilerin gelişimini destekleyerek hayatlarına değer katmayı amaçlıyoruz. Tüm faaliyetlerimizde adil, şeffaf ve hesap verebilir bir yaklaşımı benimsemeye kararlıyız.
AMAÇLAR
- Golf sporunun yaygınlığını artırmak.
- Olimpiyat ve uluslararası platformlarda başarılı sporcular yetiştirmek.
- Federasyonun mali yapısını güçlendirmek.
- Tesisleşmeyi destekleyerek golf sporunu ülkemizin her bölgesine ulaştırmak.
- Medya ve dijital kampanyalarla golf sporunun bilinirliğini artırmak.
HEDEFLER
2028 yılı sonunda 3000 lisanslı sporcu sayısına ulaşmak.
Uluslararası hakem sayımızı en az 10’a ulaştırmak.
Antrenör sayılarımızı aşağıdaki seviyelere ulaştırmak;
- Kademe; 300
- Kademe; 80
- Kademe; 40
- Kademe; 10
2028 Olimpiyatları’na en az 1 sporcu ile katılım sağlamak.
Milli takım seviyesinde Avrupa çapında en az 10 madalya almak
Üniversiteler ile birlikte hakem ve antrenör sayısını artıracak en az dört proje gerçekleştirmek.
2028 yılı sonunda 1000 Junior oyuncu sayısına ulaşmak.
Golf sporunu daha geniş kitlelere tanıtmak için medya, sosyal medya ve dijital içerik projeleri geliştirmek.
Federasyonun mali açıdan giderlerini karşılayacak devam edebilir gelir-gider dengesini sağlamak
STRATEJİLER
- Tesis ve Altyapı Projeleri: TGF işletmesi altında olan tesislerimizin sağlıklı bir şekilde işletilmesi sağlanacaktır. Bunun için işletme bazında ayrı bütçe ve planlama yapılacaktır. Her işletmenin yönetim ve denetimi için ayrı bir yapı kurulacaktır. Silivri tesisimizin gelir yapısının yeterli seviyeye gelmesi için saha kullanım ücretleri güncellenecektir.
- Medya ve Tanıtım Kampanyaları:
- Golf sporunun faydalarını anlatan medya kampanyaları düzenlenecek.
- Sosyal medya fenomenleri ve youtuber iş birlikleriyle golf sporunun gençler arasında popülerleşmesi sağlanacak.
- Dijital platformlarda golf sporunu tanıtan kreatif içerikler oluşturulacak.
- Kulüp ve Belediyelerle Ortak Projeler:
- Junior oyuncu sayısını artırmak için kulüplere yönelik altyapı destekleri sağlanacak
- Belediyelerle iş birliği yapılarak yeni sahaların yapılması için çalışılacak
- Sporcu gelişimi ve özellikle milli takım seviyesinde oyuncuların kendi kulüp ortamlarında çalışma programlarının desteklenmesi için kulüplerle iletişim kurulacak ve çalışma programları önerilecektir. Kulüplerin oyuncu verilerini düzenli olarak tutmaları ve TGF ile paylaşmaları sağlanacaktır.
- Kulüpler arası golf ligi düzenlenmeye devam edilecektir.
- Sporcu, antrenör ve Hakem Gelişimi:
- Milli takım için antrenör, fizyoterapist ve mental koç desteği sağlanacak.
- Hakem ve antrenör sayısını artırmak için aylık eğitim programları düzenlenecek.
- Junior sporcuların ulusal ve uluslararası turnuvalara katılması desteklenecek.
- Golf sahalarına yakın okullarda golf sporunu yaygınlaştırmak için müfredata golf dersleri dahil edilmesi hedeflenecek. Bu kapsamda özel projeler geliştirilerek öğrencilere golf eğitimi sunulacak.
- Olimpik Hedefler:
- Olimpik sporcu gelişim kampları organize edilecek.
- Federasyonun mali kaynakları, uluslararası başarı hedeflerine odaklanacak.
KULÜPLERLE İLİŞKİLER
Kulüplerle samimi ve şeffaf bir iletişim kurulacak.
Junior sporcu projelerine odaklanarak kulüp altyapısı desteklenecek.
Kulüplerin sahalara erişim imkanlarını geliştirici projeler desteklenecek.
Kulüplerle karar alma süreçlerinde aktif iş birliği sağlanacak.
Kulüpler arası golf ligi düzenlenmeye devam edilecektir.
ENGELLİ / İŞİTME ENGELLİ MİLLİ TAKIMLARI
Halen 2 sporcumuz ile Engelli Milli Takımı, EDGA (European Disabled Golf Association) tarafından düzenlenen müsabakalarda yarışmaktadır.
Önümüzdeki dönemde Milli Takım antrenörlerinin engelli Milli Takım sporcuları ile de ilgilenmesi hedeflenmiştir.
Engelli sporcularımızın Avrupa Şampiyonaları’nda ödül alma potansiyelinin yüksek olduğu kanaatindeyiz. Engelli Milli Takımı’nın 2022 yılında 6 adet Avrupa Şampiyonası’nda ülkemizi temsilen oynaması planlanmaktadır.
2017 Yılında Samsun’da düzenlenen İşitme Engelliler Olimpiyatları ile bu alanda sporcu yetiştirilmeye başlanmıştır. İşitme Engelli Milli Takımımızda halen 6 sporcu bulunmaktadır.
Pandemi nedeniyle ara verilen çalışmalarına önümüzdeki dönemde tekrar devam edilerek, Deaflympics Oyunlarında sporcu göndermeyi hedefliyoruz.
ULUSLARARASI ÜYELİKLER ve İŞ BİRLİKLERİ
Türkiye Golf Federasyonu olarak EGA (Avrupa Golf Birliği), EDGA (Avrupa Engelliler Golf
Birliği), R&A, USGA gibi Uluslararası Kuruluşlara üye olarak, dünya golf camiasında da adından söz ettirerek varlığını sürdürmektedir. DP World ve PGA Tour gibi kurumlar ile iş birlikleri yapılmaktadır.
Bunun dışında, diğer ülkelerin golf federasyonlarıyla iş birlikleri hedeflenmekte olup, bu doğrultuda görüşmeler başlamış ve devam etmektedir.