Header Beyazlik Başkanın Mesajı Header Image

Stratejik Plan



01 Kasım 2021 tarihinde yapılan 5. Olağan Genel Kurulu ile 8. Mali Genel Kurulunda seçilen Türkiye Golf Federasyonu yeni yönetim kurulu olarak hedefimiz; gençlere golfü sevdirmek, golf sporunu yaygınlaştırmak, hakem ve antrenör sayımızı artırmak, tesisleşmeye destek vermek, güzel Türkiye’mizi  ve golf imkanlarımızı dünyaya tanıtmak ve olimpiyatlarda yarışan madalya kovalayan sporcular yetiştirmektir. Projelerimizi hayata geçirmek için var gücümüzle  çalışacağız.

TARİHÇE

Türkiye'de ilk golf kulübü, 1895 yılında şimdiki adıyla İstanbul Golf Kulübü olarak bilinen Constantinapole Golf Kulübü olarak kurulmuştur.

İlerleyen süre içerisinde, 1990 yıllarının başında İstanbul 'da Klassis Golf Kulübü ve Kemer Golf Kulübü kurulmuş, daha sonra muhtelif golf kulüpleri kurulmaya devam ederek kulüp sayılarının artması ve ayrıca  Antalya'nın Belek bölgesindeki golf sahalarının yapımıyla hızla gelişmeye devam etmemiştir. Devam eden yıllarda Bodrum, Ankara, Samsun, Kuşadası ve İzmir’de golf saha ve tesisleri kurulmuştur.

Halen faaliyetlerini sürdürmekte olan Türkiye Golf Federasyonu, 12.02.1996 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın MDK/26 sayılı kararıyla  kurulmuştur.

9 Eylül 2005 tarihinde ise özerklik statüsüne kavuşmuştur.

Federasyonun ilk başkanı Raif BİLİR’dir.

18 Kasım 2000 tarihinde yapılan Federasyon Başkanları seçimi sonucunda Ahmet Ali AĞAOĞLU Federasyon Başkanı olarak göreve başlamış ve 01 Kasım 2021 tarihine kadar Federasyon Başkanı olarak görevine devam etmiştir.

01 Kasım 2022 tarihinde yapılan 5. Olağan Genel Kurulu ile 8. Mali Genel Kurulunda ise Federasyon Başkanlığına Yıldırım DEMİRÖREN seçilmiştir.

VİZYON

Türkiye'de golf sporuna yaygınlık kazandırmak, ülke genelinde katılımı arttırmak, uluslararası organizasyonlarda var olmak ve başarılı sonuçlar elde etmek. 

Golf sporunun ülke çapında dengeli yayılmasını ve gelişmesini sağlayacak projeler üretmek, kurumsallaşmış yapısı ve nitelikli kadrosu, yenilikçi yaklaşımlarla ülkemiz golfünün önümüzdeki yıllar içerisinde dünyada bilinen önde gelen ülkeler arasında yer almasını sağlamak. 

Ülkemizdeki Golf oyununu The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, European Golf Association ve United States Golf Association standardında olmasını sağlamak.

Sürekli gelişimi merkeze koyan vizyonu, antrenör, hakem, kulüp yöneticileri, çalışanları her yaştan sporcularından oluşan camiası ve çalışkan ekibi ile hedeflerini gerçekleştirmek için aralıksız çalışan federasyonumuz bu güne kadar gerek ulusal gerekse uluslararası alanda büyük aşamalar kat etmiş, golf sporunun yaygınlaşması ve bilinirliğini sağlamış, Türkiye’nin Avrupa’da en cazip golf destinasyonlarının ilk sıralarına yerleşmesini sağlamıştır.

Aynı zamanda sporcularımız uluslararası seviyede dereceler elde etmektedir.

Eğitim alanında bazı üniversitelerde golf sporunun  seçmeli ders olarak okutulması, golfün ülkemizde yaygınlaştırılması yönünde önemli bir adım olmuştur.

Golf sporunun Olimpiyatlara dahil edilmesiyle, eğitim ve altyapı çalışmalarına yönelik programlar genişletilmiş ve federasyonumuz hedefleri arasına olimpiyat hedefi eklenmiştir.

MİSYON

Türkiye’deki tüm ulusal ve uluslararası golf faaliyetlerini belirleme, düzenleme ve denetleme yetkisine sahip kurum olarak; golf sporunun sürekli yaygınlaşan, halk sağlığına her yaştan nesillerin gelişimine ve mutluluğuna katkıda bulunmak,

Türkiye’nin dünyada en seçkin ve en beğenilen golf destinasyonlarından birisi olması. Bunları gerçekleştirmek için okullar, kulüpler, yazılı ve görsel basın, ilgili diğer tüm kişi

ve kuruluşlarla işbirliği içinde golf sporunun  ülke genelinde tanıtımını, sevilmesini, yaygınlaşmasını sağlamak ve uluslararası müsabakalarda Türkiye’nin  gol sporu alanında rekabet gücünü arttırarak uluslararası golf faaliyetlerinde ülkemizi en üst düzeyde temsil etmek. 

EGA Handicap sistemini ve USGA Course Rating sistemini uygulamak.

The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews'un dünyada genel kabul görmüş kural setini uluslararası standartları ihlal etmeden yerleştirerek uygulamak. 

Eğitimde uluslararası düzeyde rekabet edecek altyapıyı oluşturmak, golf sporunun ülkemiz ekonomisine katkıda bulunacak bir yapıya gelmesi için gereken dönüşümü sağlamak.

Golf sporunun yaygınlaşması, gelişmesi ve bununla beraber gelişen tesislerimizle ülkemiz turizmine, tanıtımına  ve imajına katkıda bulunmak.

TEMEL DEĞERLER

Çevre ve doğaya zarar vermeden, her yaştan kesimin sağlığı ve mutluluğuna katkıda bulunarak topluma hizmet etmek.

Geleneksel değerleri korumak ve evrensel değerlerle bütünleşmek.

Golf sporunun içerisinde olan kamu ve özel sektör temsilcileri ile koordineli çalışarak, sorunlara yönelik araştırmalar yapmak ve sorunların çözümüne odaklı çalışmalar yürütmek, golf sporunun sürekli gelişimi ve yaygınlaşmasını sağlamak.

AMAÇLAR

Kurumsal kapasitenin geliştirilmesi. Finansal yapının güçlendirilmesi.

Yaygınlaşma ve sürekli gelişim için paydaşlarla beraber çalışmak.

Antrenör ve hakem sayısını artırmak.

Alt yapıyı geliştirecek kısa ve uzun vadeli programları hayata geçirmek.

Milli takımın gelişimi ve başarısının artması için, sağlanan tüm imkanları artırmak.

Yurtiçinde uluslararası müsabakaların organizasyonu ve ayrıca golf tesislerinin yaygınlaşmasının desteklenmesiyle ülkemizin dünyada tanınırlığına katkıda bulunmak.

HEDEFLER

İdari personelin niteliğini arttırmak

Antrenör sayımızın faaliyet dönemimiz içerisinde en az ikiye katlanması.

Ulusal ve uluslararası hakem sayımızın katlanarak artması.

Yukarıdaki hedeflerin gerçekleşmesi için her ay eğitim imkanları sağlanması, üniversitelerle işbirliği yapılması.

Milli takım ve alt yapı başta olmak üzere, sporcu gelişimi için federasyon bünyesinde yetkin ve en üst düzeyde kadro kurulması.

Federasyonumuzun iç ve dış paydaşlarla koordinasyonunu güçlendirmek, geçmişten kalan sorunların tamamen ortadan kaldırılması, ülkemizde uluslararası faaliyetlerin düzenlenmesini sağlaması.

Golf tesis ve sahalarının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapmak. Bu amaçla sponsorlar ve yerel yönetimlere projeler geliştirilmesi.

Golf sporunun hizmet ve faaliyetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile uluslararası alanda sportif başarıların arttırılması.

EĞİTİM ALTYAPI ÇALIŞMALARI

Federasyonumuz Eğitim Altyapı ve Kulüplere Yardım Talimatı hükümleri çerçevesinde alt yapı çalışmaları yapan kulüplerin desteklenmesi amacıyla kulüplere nakdi yardım dahil olmak üzere, her türlü testek verilecektir. Bu yardımların   alt yapı çalışmalarını teşvik eden, ödüllendiren bir yapıda olması sağlanacaktır.

Kulüp sporcularının değişik sahalara ve turnuvalara erişimi için uçak, konaklama giderlerinin karşılanması, uygulaması ayni yardım olarak devam edilecektir.

Bu uygulamalar kulüplerin alt yapıya  odaklanmasını sağlamak ve desteklemek bakımından önemlidir.

Ayrıca alt yapı gelişiminin Federasyonumuz imkanları ölçüsünde desteklenmesi milli takımımızın başarıya ulaşması açısından da önemli bir konudur.

Alt yapıdaki sporcu sayısının  artması, rekabeti arttıracağı gibi, artan rekabet ortamı sportif bakımdan daha donanımlı gençler yetişmesine yardımcı olacaktır.

Milli Takım antrenörleri daha fazla sayıda aday sporcu içerisinden seçim yapma imkanına erişecek, böylece milli takımımızın uluslararası başarı performansı da artacaktır.

Bu nedenle Eğitim ve Alt Yapı Kurulu  federasyonumuz hedeflerine yönelik çalışmalarına hız vermiştir.

ANTRENÖR YAPISI

Milli Takım seçimi, aday ve asil kadronun daha düzenli ve etkili antrenmanlar yapmasının sağlanması için yeni bir yapı kurulacaktır. Bu amaçla tam zamanlı bir milli takım baş antrenörü, bir yardımcı antrenör ve üç adet bölge antrenöründen oluşan bir milli takım antrenör kadrosu kurulacaktır. Bu yapının milli takım performansını çok daha yukarıya çekeceği düşünülmektedir.

Milli takım aday kadrosunun; fitness antrenörü, fizyoterapist, mental antrenör ve diyetisyen ile desteklenmesi de hedeflenmektedir.

Yukarıda bahsedilen kadro dışında, Türkiye’nin değişik bölgelerinde yer alan, federasyon faaliyetlerine katılan ve destek veren antrenörlerle yarı – zamanlı çalışma ilişkisi devam edecektir.

ÖDÜL SİSTEMİ

Elit seviyedeki sporculardan en iyilerinin profesyonel – amatör (Pro – Am) müsabakalarına katılmaları, ders vermeleri veya benzer sebeplerle profesyonel kazanç elde edecek faaliyetlere dönmeleri sonucu, tamamı amatör sporculardan oluşan milli takımı zayıflatmaktadır.

2022 yılı itibari ile yürürlüğe koyacağımız yeni Amatör Statü Kuralları’na göre, elit oyuncuların yarıştığı ve handikapsız, gross olarak oynanan müsabakalarda üst limit 1,000 USD olmak kaydıyla para ödülü verilebilmekte ve sporcuların amatör statüden çıkmaması sağlanmaktadır.

Bu itibarla milli takım aday sporcularının belirlenmesinde ana kriter olan ve  ülke genelinde 22 yaş altı, en düşük handikaplı toplam 12 erkek ve 9 kadın sporcunun yarıştığı  TGF Golf Turu Müsabakalarına ödül sisteminin entegre edilmesi, motivasyonu artıracağı, milli takımı güçlendireceği düşünülmektedir.

Yukarıda ayrıca bahsedildiği gibi, kulüplerimize de alt yapı gelişim sonuçlarına göre ayrıca mali destek verilecektir.

PRİM SİSTEMİ

2022 yılında sportif başarının teşvik edilmesi için prim sisteminin devreye alınarak Yürürlüğe alınacak teşvik sistemi ile hem sporcuların hem de antrenörlerin ödüllendirilmelerini sağlayacak çalışmalara başlanılmıştır.

ENGELLİ / İŞİTME ENGELLİ MİLLİ TAKIMLARI

Halen 2 sporcumuz ile Engelli Milli Takımı, EDGA (European Disabled Golf Association) tarafından düzenlenen müsabakalarda yarışmaktadır.

Önümüzdeki dönemde Milli Takım antrenörlerinin engelli Milli Takım sporcuları ile de ilgilenmesi hedeflenmiştir.

Engelli sporcularımızın Avrupa Şampiyonaları’nda ödül alma potansiyelinin yüksek olduğu kanaatindeyiz.

Engelli Milli Takımı’nın 2022 yılında 6 adet Avrupa Şampiyonası’nda ülkemizi temsilen oynaması planlanmaktadır.

2017 Yılında Samsun’da düzenlenen İşitme Engelliler Olimpiyatları ile bu alanda sporcu yetiştirilmeye başlanmıştır. İşitme Engelli Milli Takımımızda halen 6 sporcu bulunmaktadır. Pandemi nedeniyle ara verilen çalışmalarına 2022 yılında tekrar devam edilerek, 01 – 15 Mayıs 2022 tarihleri arasında Brezilya’da yapılacakj olan 24. Deaflympics Oyunlarında sporcu göndererek bu alanda başarı hedefliyoruz.

KULÜPLERLE İLİŞKİLER

Federasyonumuz ile kulüpler arasında samimi ve güvene dayalı bir ilişki kurmayı hedefleyerek ,bu ilişki yardımıyla ile golf algısının ülke genelinde pozitif yönde artması amaçlanmaktadır.

Kulüplerle ilgili alınacak kararların, iletişiminin sağlanması, kararların neden alındığı, ne gibi etkiler beklendiğinin birinci ağızdan kulüplere aktarılması sağlanacaktır.

Kulüplerle ilişkilere verilen önem nedeniyle, bu konuda bir Başkan Vekili görelendirilmiş ve ayrıca Kulüplerle İlişkiler Komitesi kurulmuştur.

TESİSLER

İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ile Federasyonumuz arasında imzalanan ve Hamoğlu Turizm Otelcilik San. ve Tic. A.Ş. adına İstanbul ili Silivri ilçesi Seymen Mahallesi Altıntepe devlet ormanında 1.618.591 metrekarelik alanda verilen 900 yataklı 18 + 9 delikli golf tesis izninin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından iptal edilmesi nedeniyle geri teslim alınarak, yeniden kiralama yapılıncaya kadar mevcut kondisyonu ve standartlarının muhafaza edilmesi için yapılacak koruma ve bakım işlerinin yürütülebilmesi amacıyla Federasyonumuz İktisadi İşletmesi tarafından işletilmekte olan ve İstanbul Silivri’de bulunan bu tesislerde Federasyonumuz muhtelif ulusal faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

Ayrıca Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı (Samsun Anakent Turizm Tic. Ltd. Şti) ile Federasyonumuz arasında imzalanan protokol hükümleri gereğince Samsun Golf sahasında da muhtelif ulusal faaliyetler yapılmaktadır.

Yine Mülkiyeti PTT Genel Müdürlüğüne ait ve Ankara Ahlatlıbel mevkiinde bulunan  golf sahası ile sosyal tesisi alanı, Ankara Golf Kulübü ile Federasyonumuz arasında imzalanan kullanım sözleşmesi hükümlerine göre Ankara’da golf sporuna hizmet etmektedir.

PROJELER

Antalya’nın Lara bölgesinde bulunan Madran Palace otelinin karşısındaki arazinin Federasyonumuza  tahsis edilmesi için yetkililer ile karşılıklı görüşmelerde bulunularak konunun çözüme kavuşturulması, tahsisin gerçekleşmesi halinde bölge standartlarında bir golf sahasının yapılarak, Federasyonumuza  ek gelir sağlamak, altyapıya sporcu yetiştirmek ve milli takım çalışmalarında kullanılmak üzere projelendirilmesi hedeflenmiştir.

Golf’e yeni başlayanların sayısının arttırılması amacıyla, Ataşehir Golf Kulübü modelinde sahaların İstanbul, Bursa, İzmir, Adana, Ankara gibi illerde hayata geçirilmesi fikri benimsenmiştir. Bu modelde 10 adet saha yapılması hedefi koyulmuştur. Hedef illerin valilik ve belediyelerine sunulmak üzere, projelere esas teşkil edecek bir konsept çalışmasına başlanılmıştır.

Alt yapı gelişimi, hakem ve antrenör sayısının artması, milli takım gelişimi için çok sayıda proje geliştirilmiş ve bunlarla ilgili ana başlıklardan yukarıdaki bölümlerde bahsedilmiştir.

VAKIF ÇALIŞMASI

Maddi durumu iyi olmayan başarılı sporcuların desteklenmesi amacıyla bir vakıf kurulması planlanmaktadır. Vakıfın sürdürülebilir ve uzun vadeli çalışmalar yürütmesinin sağlanması birincil hedeflerimizdendir. Bu vakfıfa iş adamlarının üye olması teşvik edilerek ve üyelerin destekleriyle gelecek vaad edip, ihtiyacı olan golfçülere destek olması sağlanacaktır.

ULUSLARARASI FAALİYETLER İLE ALINAN MADALYA VE DERECELER

Federasyonumuz 2012 yılı faaliyet programında yer alan Dünya Amatör Golf Şampiyonası;  27 Eylül – 07 Ekim 2012 tarihlerinde Antalya Belek’te yapılmıştır.

Gençlik ve Spor Bakanımız bilgisi dahilinde;  PGA European Tour ile Federasyonumuz arasında imzalanan anlaşma gereği, Dünya Profesyonel Golf Final Müsabakaları ülkemizde ilk defa 09 – 12 Ekim 2012 tarihleri arasında, Antalya Belek’te yapılmış olup 2019 yılına kadar her yıl Uluslararası Türkiye Profesyonel Açık Şampiyonası olarak yapılmaya devam edilmiştir.

2005 yılında düzenlenen 15. Akdeniz Oyunlarında Golf Milli Takımı (Erkekler) 2. lik ve ferdi klasmanda 1 sporcumuz Bronz Madalya elde etmişlerdir.

2009 yılında düzenlenen 16. Akdeniz Oyunlarında Golf Milli Takımımız  takım halinde 3.olmuştur.

Ayrıca Golf Milli Takımımız bugüne kadar katıldığı çok sayıdaki uluslararası faaliyetlerde muhtelif dereceler elde etmiş olup, bundan sonraki süreçte başta 2024 Paris Olimpiyatlarına katılabilme olmak üzere, dereceler elde ederek madalya kazanmak hedeflerimiz arasındadır.  

ULUSLARARASI ÜYELİKLER

Türkiye Golf Federasyonu olarak EGA (Avrupa Golf Birliği), EDGA (Avrupa Engelliler Golf Birliği),  R & A USGA gibi Uluslararası Kuruluşlara üye olarak, dünya golf camiasında da adından söz ettirerek varlığını sürdürmektedir.




© 2024 Türkiye Golf Federasyonu