Faaliyet Raporları

2007-2008 Faaliyet Raporları

Türkiye Golf Federasyonu'nun 2007-08 yılları faaliyet raporu aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

Ulusal Sportif Faaliyetler


2007 Yılı Faaliyetleri

  • Beş ayrı kategoride düzenlenen 9-16 yaş arası Türkiye Yıldızlar Ligi, toplam 6 ayaklı bir turnuva olarak sonuçlandırmış ve yarışmalara Ağrı, Ardahan, Erzurum, Antalya, Ankara ve İstanbul illerinden toplam 178 yıldız sporcu katılmıştır. Her yıl uygulanan liyakat sistemine göre, kategorilerinde ilk beş sırayı alan gençlerimiz Antalya'da yapılan kış eğitim kampına katılmaya hak kazanmışlardır.
  • 18-19 Mayıs tarihlerinde yapılan Türkiye Gençler Şampiyonası'na, 18 yaş altında toplam 50 genç sporcu iştirak etmiştir.
  • Büyüklere yönelik olarak ise, Türkiye Federasyon Kupası, Cumhuriyet Kupası, Türk Ustalar Golf Şampiyonası, Türkiye Spor Yazarları Derneği Golf Kupası, Mid-Amatör Golf Turnuvası ve Türkiye Amatör Golf Şampiyonası organize edilmiş ve bu yarışmalar toplam 622 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
  • Ayrıca çeşitli kişi, kurum, kuruluş ve firmaların desteklediği ve sponsorluğunu yaptığı 52 adet golf turnuvası da, golf kulüpleri tarafından, federasyonumuzun denetiminde organize edilmiştir.


2008 Yılı Faaliyetleri

  • 2008 yılında 9-16 yaş arası Türkiye Yıldızlar Ligi, toplam 6 ayaklı bir turnuva olarak altı ayrı kategoride düzenlenmiş ve yarışmalara Ağrı, Ardahan, Erzurum, Antalya, Ankara ve İstanbul illerinden toplam 173 yıldız sporcu katılmıştır. Yine, her yıl uygulanan liyakat sistemine göre, kategorilerinde ilk beş sırayı alan gençlerimiz Antalya'da yapılan kış eğitim kampına katılmaya hak kazanmışlardır.
  • Yarınların şampiyonlarını yetiştirmek üzere düzenlenen Faldo Series turnuvalarının Türkiye ayağı, 2008 yılında ilk defa Antalya'da, federasyonumuz işbirliği ile gerçekleştirilmiş ve başarılı olan gençlerimiz, Arjantin'de yapılacak uluslararası final turnuvasına katılma hakkını elde etmişlerdir.
  • 18-19 Mayıs tarihlerinde yapılan Türkiye Gençler Şampiyonası'na, 18 yaş altında toplam 53 genç sporcu iştirak etmiştir.
  • Büyüklere yönelik olarak ise, 2007 yılında düzenlenmiş olan geleneksel resmi turnuvalara ilave olarak TGF Engelliler Golf Turnuvası düzenlenmiş ve 29 Ekim Cumhuriyet Kupası, Türk sporuna büyük emeği geçmiş olan Sinan Erdem anısına, "Sinan Erdem Cumhuriyet Kupası" adı altında gerçekleştirilmiştir. Bahis konusu resmi yarışmalara toplam 668 sporcu katılmıştır.
  • Ayrıca çeşitli kişi, kurum, kuruluş ve firmaların desteklediği ve sponsorluğunu yaptığı 60 adet golf turnuvası da, golf kulüpleri tarafından, federasyonumuzun denetiminde organize edilmiştir.


Uluslararası Sportif Faaliyetler

Milli golfçülerimiz, 2007 ve 2008 yıllarında da önemli uluslararası başarılarını devam ettirmişler ve aşağıdaki sonuçları almışlardır.


2007 Yılı Başarıları

  • 2007 Avrupa Şampiyon Kulüpler Şampiyonası Yunanistan'da yapılmış ve sporcularımız takım halinde 4. sırayı almışlardır.
  • Ağustos ayında Tayland'da oynanan Yaz Üniversite Oyunlarında, milli golfçümüz Hamza Sayın 64 oyuncu arasından 9. sırayı elde etmiştir.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen 1. Geleneksel Golf Şampiyonasında ise, millilerimiz hem takım halinde şampiyon olmuşlar, hem de erkeklerde Mustafa Hocaoğlu, bayanlarda ise Elçin Ulu birincilik kürsüsüne çıkmışlardır.

Ayrıca milli golfçülerimiz, 2007 yılı içerisinde İngiltere'de yapılan Erkekler Strokeplay Şampiyonası, Endonezya'da gerçekleştirilen Dünya Junior Golf Şampiyonası, İskoçya'da yapılan Avrupa Genç Ustalar Şampiyonası ve Avrupa Erkekler Takım Şampiyonası, İtalya Açık Amatör Şampiyonası, Kanada'da düzenlenen Dünya Gençler Takım Şampiyonası ve İskoçya'da gerçekleştirilen York Dükü Genç Şampiyonlar Turnuvası'na katılarak müsabaka deneyimlerini arttırmışlardır.


2008 Yılı Başarıları

  • 2008 Yunanistan Amatör Açık Şampiyonası erkekler kategorisinde, milli golfçümüz Hamza Sayın ile bayanlar kategorisinde milli golfçümüz Nejla Gerçek şampiyon olarak birincilik kürsüsüne çıkmışlardır. Bu turnuvada ayrıca Nejla Gerçek, -13 vuruşluk derecesiyle uluslararası alanda birincilik alan ilk bayan golfçümüz olarak tarihe geçmiştir.
  • Avustralya'da gerçekleştirilen Dünya Amatör Takım Şampiyonası'na katılan sporcularımız, 65 ülke takımı arasından 19. sırayı alırken, milli oyuncumuz Gencer Özcan ise ferdi klasmanda 191 sporcu arasından 17. sırayı elde ederek büyük bir başarıya imza atmıştır.
  • Geleneksel Türkiye Amatör Açık Şampiyonası'nda bu yıl ilk defa bayanlar kategorisi de yapılmış ve Elçin Ulu, 37 yabancı bayan golfçü arasından 3. lük derecesini elde etmiştir.
  • Brezilya'da düzenlenen Faldo Series Avrupa Finali karşılaşmalarında Koray Varlı, 16 yaş altı kategorisinde ikinci, Elçin Ulu ise genç bayanlar kategorisinde 3. olarak büyük başarı kazanmışlardır.

Ayrıca milli golfçülerimiz, erkekler ve bayanlarda İrlanda Amatör Açık Şampiyonası, İngiltere'de yapılan Britanya Amatör Açık Şampiyonası, Danimarka Erkekler Takım Şampiyonası, Yunanistan'da gerçekleştirilen Avrupa Erkekler Takım Şampiyonası, İsviçre Amatör Açık Şampiyonası, Avusturya Bayanlar Amatör Açık Şampiyonası ve Fransa'da düzenlenen Avrupa Genç Ustalar Şampiyonası'na katılarak deneyimlerini arttırmışlardır.


Tanıtım, Eğitim ve Altyapı Çalışmaları

Bilindiği gibi Türkiye Golf Federasyonu, Golf sporunu yaygınlaştırarak, ülkemizi bu alanda uluslararası platforma taşımayı kendisine ilke edinmiştir. Bu konuda devam eden ve 2007-08 yıllarında yapılan tanıtım, eğitim ve alt yapı çalışmaları kısaca aşağıda özetlenmiştir.


Uluslararası Faaliyetler

  • 2007-08 faaliyet döneminde elde edilen uluslararası başarıların başında şüphesiz ki, bir yıldan fazla süren hazırlık çalışmaları sonunda, 2012 Dünya Amatör Takım Şampiyonası'nın ülkemize kazandırılması gelmektedir. "Golfün Olimpiyatı" olarak tanımlanan ve her iki yılda bir ayrı bir kıtada düzenlenen bu önemli organizasyonun 2012 yılındaki ev sahibi, diğer adaylar İtalya ve Avusturya'nın açık farkla önünde Türkiye olmuştur. Oylamaya katılan 92 üyeden 76 sının oyunu alan federasyonumuz, Uluslararası Golf Federasyonu tarihinde bu organizasyonu alan en genç federasyon olarak da tarihe geçmiştir.
  • Uluslararası Türkiye Amatör Açık Golf Şampiyonası'nın (Turkish Open) geleneksel olarak düzenlenmesine 2007 ve 2008 yıllarında da Antalya/Belek'te başarıyla devam edilmiş ve bu yıl gerçekleştirilen müsabakalarda, ilk defa bayan sporcuların da katılımıyla 29 ülkeden 123 sporcu yer almıştır.
  • Avrupa Golf Birliği'nin (EGA) en önemli organizasyonlarından biri olan 2008 Avrupa Şampiyon Kulüpler Şampiyonası da, federasyonumuz işbirliğiyle İstanbul'da başarıyla düzenlenmiş ve bu turnuvada 24 Avrupa ülkesi takımları mücadele etmişlerdir.


Ulusal Faaliyetler

  • Marmara Üniversitesi Spor Akademisinde golf sporu, federasyonumuzun hoca desteği ile ihtisas branşı olarak uygulanmaya devam etmektedir ve 2008 yılı içinde, milli takım oyuncularımızın da bulunduğu 8 sporcu bu bölümden mezun olmuştur.
  • Muhtelif illerde golf eğitimi verecek olan monitör ve antrenörlerin yetiştirilmesi için kurslar açılmış ve açılmaktadır. Bugüne kadar açılan Antrenör Yetiştirme Kursları sonunda, toplam 147 Birinci Kademe ve 9 İkinci Kademe Golf Antrenörü yetiştirilmiştir.
  • Ayrıca Golf hakemleri yetiştirmek için seminerler düzenlenmektedir. Halen 1 Uluslararası Hakem, 2 Ulusal Hakem, 6 İl Hakemi ve 7 Aday Hakem olmak üzere 16 hakemimiz faal olarak görev yapmaktadır.
  • Aktif olarak eğitimde kullanılan, Golf sporuyla ilgili tanıtım, öğretim ve kural kitapçıkları bastırılmasına devam edilmektedir. Özellikle golf sporuna yeni başlayacak çocuklara yönelik, federasyonumuz tarafından hazırlanan "Genç Golfçü El Kitabı" 2008 yılı içinde bastırılarak kullanıma sunulmuştur.
  • Son yıllarda golf sporunun tabana yayılması için başlatılan geniş çaplı alt yapı hamlesi çerçevesinde seçilen ilköğretim okullarında, golf dersleri verilmesine ve lisanslı sporcuları olan golf kulüpleri kurulmasına devam edilmektedir.
  • Türkiye'de ilk kez 2005 yılı içinde başlatılan Türkiye Yıldızlar Ligi faaliyetlerine, 2007 ve 2008 yılında da genişletilmiş olarak devam edilmiş ve 2008 yılı katılım sayısı 173 yıldız golfçüye yükselmiştir.
  • 2007 ve 2008 yılları yarıyıl tatillerinin değerlendirilmesi ve Milli Takım hazırlık çalışmaları çerçevesinde, Ocak / Şubat aylarında Antalya Golf Kulübü ve Gloria Golf Kulübü tesislerinde çeşitli illerden yaklaşık 40 sporcunun katılımıyla, Yıldızlar ve Milli Takım Kış Dönemi kampları gerçekleştirilmiştir.
  • Ayrıca Türkiye Golf Federasyonu'nun çeşitli alanlardaki uygulamalarıyla ilgili talimatnamelerinin hazırlanması çalışmaları da son erdirilmiş ve bu talimatlar, TGF ve GSGM web sitelerinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.


Kulüp ve Sporcu Bilgileri

  • Sporumuzun tabana yayılması ve arzu edilen düzeye ulaşabilmesi amacıyla, son yıllarda yapılan eğitim ve alt yapı çalışmaları sonunda, 2008 yılı itibarı ile federasyonumuza 9 ilden 32 kulüp tescil edilmiş bulunmaktadır. Bu kulüpler arasından Ankara, Antalya, Ağrı, Ardahan, Erzurum ve İstanbul'da bulunan kulüplerimiz istenilen seviyede faaliyetlerini sürdürmektedirler.
  • Buna paralel olarak sporcu sayılarımız da artış göstermiş, bugün itibariyle 19 ilde kayıtlı 3.253 erkek, 1.239 bayan olmak üzere toplam 4.492 lisanslı sporcumuz mevcut bulunmaktadır.


Golf Sahaları ve Malzeme Durumu

  • Son yıllarda ülkemizdeki golf sahalarının sayısı da giderek artış göstermektedir. Halen Antalya'da 15, İstanbul'da 2 ve Bodrum'da 1adet golf sahası olmak üzere toplam 18 adet 18 çukurlu nizami golf sahası mevcuttur. Buna ilave olarak Antalya'da 4, İstanbul'da ise 1 adet 9 çukurlu golf sahası bulunmaktadır. Önümüzdeki yıllarda bu sayının hızla artacağı tahmin edilmektedir.
  • Federasyonumuz bu güne kadar muhtelif tarihlerde, çeşitli il ve kulüplerimize ihtiyaçları doğrultusunda malzeme yardımı yapmıştır. Buna bağlı olarak Ağrı, Ardahan ve Erzurum'da bulunan okullara ve yıldız sporcu yetiştiren bütün golf kulüplerine yeterli sayıda malzeme desteği sağlanmasına devam edilmektedir.
  • Ayrıca Kastamonu ilinde yapılması planlanan 9 çukurlu golf sahasının proje çalışmaları ve resmi müsaadelerinin alınması işlemleri de, süratle devam etmektedir.



ALO 145 SPORCU DANIŞMA HATTI BİLGİLENDİRME Duyuruların Devamı İçin Tıklayın