Faaliyet Raporları

2009-2010 Faaliyet Raporları

Türkiye Golf Federasyonu'nun 2009-10 yılları faaliyet raporu aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

 

ULUSAL SPORTİF FAALİYETLER

2009 Yılı Faaliyetleri

  • Beş ayrı kategoride düzenlenen 9-16 yaş arası Türkiye Yıldızlar Ligi, toplam 5 ayaklı bir turnuva olarak sonuçlandırmış ve yarışmalara Ağrı, Ardahan, Erzurum, Antalya, Ankara ve İstanbul illerinden toplam 176 yıldız sporcu katılmıştır. Her yıl uygulanan liyakat sistemine göre, kategorilerinde ilk beş sırayı alan gençlerimiz Antalya'da yapılan kış eğitim kampına katılmaya hak kazanmışlardır.
  • 19-20 Mayıs tarihlerinde yapılan Türkiye Gençler Şampiyonasına, 18 yaş altında toplam 56 genç sporcu iştirak etmiştir.
  • Büyüklere yönelik olarak ise, Türkiye Federasyon Kupası, Cumhuriyet Kupası, Türk Ustalar Golf Şampiyonası, Finansbank Golf Turnuvası ve Türkiye Amatör Golf Şampiyonası organize edilmiş ve bu yarışmalar toplam 446 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
  • Ayrıca çeşitli kişi, kurum, kuruluş ve firmaların desteklediği ve sponsorluğunu yaptığı 54 adet golf turnuvası da, golf kulüpleri tarafından, federasyonumuzun denetiminde organize edilmiştir.

 

2010 Yılı Faaliyetleri

  • Her yıl uygulanan Türkiye Yıldızlar Ligi sistemi, 2010 yılı eğitim ve altyapı çalışmalarının yapılandırılması sonucu, uygulamasında değişiklliklere gidilerek İstanbul ve Antalya pilot bölgelerinde aylık periyodlarda düzenlenmiştir. Türkiye'nin her yöresinden 8 - 16 yaş arası genç golfçülerin birlikte oynamalarını sağlamak amacıyla, değişik sahalarda düzenlenen yarışmalar Ağrı, Ardahan, Erzurum, Antalya, Ankara ve İstanbul illerinden toplam 250 yıldız sporcunun katılımıyla beşer ayaklı olarak gerçekleştirilmiştir.
  • İstanbul ve Antalya Bölgelerinde yapılan Yerel Yıldızlar Ligi sonuçlarına göre başarı gösteren toplam 150 genç oyuncunun katılmaya hak kazandığı Şampiyona 2 ayaklı olarak gerçekleştirilmiş ve National/Antalya ile Klassis/İstanbul Golf Kulüplerinde düzenlenmiştir. Yine, her yıl uygulanan liyakat sistemine göre, kategorilerinde ilk beş sırayı alan gençlerimiz Antalya'da yapılacak kış eğitim kampına katılmaya hak kazanmışlardır.
  • 2010 yılında ayrıca, ilk defa 6 ayaklı olarak düzenlenen Türkiye Golf Ligi başarıyla sonuçlandırılmıştır. Geniş kapsamlı düzenleme ve yarışma talimatı TGF web sitesinde yayınlanan Türkiye Golf Ligi sayesinde, golf milli takımı aday kadrosunun ve en üst seviyedeki Türk Amatör Golf oyuncularının belirlenmesi amaçlanmıştır.
  • 18-19 Mayıs tarihlerinde yapılan Türkiye Gençler Şampiyonasına, 18 yaş altında toplam 38 genç sporcu iştirak etmiştir.
  • Büyüklere yönelik olarak ise, federasyonumuzun geleneksel resmi yarışmaları olan Türkiye Federasyon Kupası, Cumhuriyet Kupası, Türk Ustalar Golf Şampiyonası ve Türkiye Amatör Golf Şampiyonası organizasyonlarına devam edilmiş ve söz konusu resmi yarışmalara toplam 331 sporcu katılmıştır.
  • Ayrıca çeşitli kişi, kurum, kuruluş ve firmaların desteklediği ve sponsorluğunu yaptığı 71 adet golf turnuvası da, golf kulüpleri tarafından, federasyonumuzun denetiminde organize edilmiştir.

 

ULUSLARARASI SPORTİF FAALİYETLER

Milli golfçülerimiz, 2009 ve 2010 yıllrında da önemli uluslararası başarılarını devam ettirmişler ve aşağıdaki sonuçları almışlardır.

2009 Yılı Başarıları

  • İstanbul Klassis Golf Kulübü'nde yapılan 2009 Avrupa Şampiyon Kulüpler Şampiyonası'nda sporcularımız takım halinde Avrupa Kulüpler Şampiyonu olmuşlardır.
  • Haziran ayında İtalya'da gerçekleştirilen Akdeniz Oyunları Golf yarışmalarında milli takımımız 3. olarak bronz madalya almaya hak kazanmıştır.
  • Fransa'da düzenlenen Fransa Erkekler Amatör Açık Şampiyonasında ise milli oyuncumuz Gencer Özcan 92 golfçü arasından 6. olarak oldukça başarılı bir sonuç elde etmiştir.
  • Ayrıca milli golfçülerimiz, 2009 yılı içerisinde Slovenya'da yapılan Bayanlar Amatör Açık Şampiyonası'na, Galler'de gerçekleştirilen Avrupa Erkekler Takım Şampiyonasına, Fransa'da yapılan Avrupa Genç Ustalar Şampiyonası ile Avrupa Erkekler Amatör Şampiyonasına ve İskoçya'da gerçekleştirilen York Dükü Genç Şampiyonlar Turnuvası ile İskoçya Genç Bayanlar Şampiyonası'na katılarak müsabaka deneyimlerini arttırmışlardır.

 

2010 Yılı Başarıları

  • 2010 Bulgaristan Amatör Açık Şampiyonasında, milli golfçümüz Koray Varlı şampiyon olarak birincilik, Hamza Sayın ise üçüncülük kürsüsüne çıkarak büyük başarı kazanmışlardır.
  • Estonya'da gerçekleştirilen Avrupa Genç Erkekler Şampiyonası Eleme Müsabakalarında genç milli takımımız 3. olarak bir üst kategoride oynamaya hak kazanmıştır.
  • Yine Bulgaristan'da yapılan Avrupa Erkekler Grup Eleme müsabakalarında erkek milli takımımız ikinci gelerek, gelecek yıl Avrupa'nın en güçlü ekipleri ile birlikte yarışma hakkını elde etmiştir.
  • Yunanistan'da düzenlenen Faldo Series Gençler karşılaşmalarında milli sporcumuz Elçin Ulu gross birinciliğini elde ederek büyük başarı kazanmıştır.
  • İskoçya'daki Gençler Açık Golf Turnuvasında ise genç golfçümüz Taha Ergün, Güney Avrupa klasmanında 2. gelerek ülkemizi başarı ile temsil etmiştir.
  • Ayrıca milli golfçülerimiz 2010 yılında bugüne kadar, erkekler ve bayanlarda Belçika Uluslararası Genç Bayanlar Şampiyonasına, Finlandiya'da yapılan Avrupa Erkekler Amatör Şampiyonasına, İngiltere'de gerçekleştirilen York Dükü Genç Şampiyonlar Turnuvasına, Macaristan'da düzenlenen Avrupa Genç Ustalar Şampiyonasına ve bu yıl Arjantin'de yapılan Dünya Amatör Takım Şampiyonalarına katılarak deneyimlerini arttırmışlardır.

 

TANITIM, EĞİTİM VE ALT YAPI ÇALIŞMALARI:

 

Bilindiği gibi Türkiye Golf Federasyonu, Golf sporunu yaygınlaştırarak, ülkemizi bu alanda uluslararası platforma taşımayı kendisine ilke edinmiştir. Bu konuda devam eden ve 2009-10 yıllarında yapılan tanıtım, eğitim ve alt yapı çalışmaları kısaca aşağıda özetlenmiştir.

 

Uluslararası Faaliyetler

  • Avrupa Golf Birliği'nin (EGA) en önemli organizasyonlarından biri olan 2009 Avrupa Şampiyon Kulüpler Şampiyonası, federasyonumuz işbirliğiyle üçüncü defa İstanbul'da başarıyla düzenlenmiş ve bu turnuvada 24 Avrupa ülkesi takımları mücadele etmişlerdir.
  • Uluslararası Türkiye Amatör Açık Golf Şampiyonası'nın (Turkish Open) geleneksel olarak düzenlenmesine 2009 ve 2010 yıllarında da Antalya/Belek'te başarıyla devam edilmiş ve bu müsabakalar 2 yılın toplamında, bayanlarda 72, erkeklerde ise 153 golfçünün katılımıyla toplam 29 ülkeden 225 oyuncu ile gerçekleştirilmiştir. Özellikle 2010 yılındaki 9. şampiyona esnasında, 2012 Dünya Amatör Takım Şampiyonasına hazırlık amacıyla takım halinde gelen, son derece güçlü amatör golfçülerin katılımıyla oldukça yüksek kaliteli bir golf yarışması sergilenmiştir.
  • 2010 yılında ilk defa, Türkiye Golf Federasyonu, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ve Avrupa Engelliler Golf Birliği'nin ortaklaşa düzenledikleri 1.Türkiye Uluslararası Engelliler Açık Golf Şampiyonası İstanbul'da gerçekleştirilmiş ve bu şampiyonada 11 farklı Avrupa ülkesinden 33 engelli golfçü kıyasıya mücadele etmişlerdir.
  • Ayrıca yine bir ilk olarak, Avrupa Golf Birliği'nin en kapsamlı ve önemli uluslar arası şampiyonaları arasında sayılan Avrupa Gençler Takım Şampiyonası, federasyonumuzun işbirliği ile İstanbul Klassis Golf Kulübü'nde başarıyla düzenlenmiş ve toplam 7 gün süren bu organizasyona Avrupa'nın 20 güçlü ülkesi altışar kişilik takımları ile katılmışlardır.

 

Ulusal Faaliyetler

  • Marmara Üniversitesi Spor Akademisinde golf sporu, federasyonumuzun hoca desteği ile, ihtisas branşı olarak uygulanmaya devam etmektedir ve 2009-2010 yılları içinde, milli takım oyuncularımızın da bulunduğu 6 sporcu bu bölümden mezun olmuştur.
  • Muhtelif illerde golf eğitimi verecek olan monitör ve antrenörlerin yetiştirilmesi için kurslar açılmış ve açılmaktadır. Bugüne kadar açılan Antrenör Yetiştirme Kursları sonunda, toplam 196 Birinci Kademe, 34 İkinci Kademe ve 9 Üçüncü Kademe Golf Antrenörü yetiştirilmiştir.
  • Ayrıca Golf hakemleri yetiştirmek için hakem kursları ve seminerler düzenlenmektedir. 2010 yılı mayıs ayı içinde İstanbul Klassis Golf Kulübü'nde düzenlenen aday hakem kursunda 9 hakemimiz başarılı olarak göreve başlamışlardır. Halen 2 Uluslararası Hakem, 1 Ulusal Hakem, 7 İl Hakemi ve 15 Aday Hakem olmak üzere 25 hakemimiz faal olarak görev yapmaktadır.
  • Aktif olarak eğitimde kullanılan, Golf sporuyla ilgili tanıtım, öğretim ve kural kitapçıkları bastırılmasına devam edilmektedir. Son olarak 2011 yılı sonuna kadar geçerli olan Golf Kuralları kitapçığı türkçeye tercüme edilerek bastırılmış ve tüm golfçülerimizin kullanımına sunulmuştur. Ayrıca, ülkemiz golf turizmini desteklemek amacıyla Antalya-Belek'teki golf sahalarımız ve otellerimizin tanıtımı ile ilgili bir kitapçık bastırılmıştır.
  • 2010 yılı içinde, handikap komitesi olan bütün golf kulüplerine federasyonumuz tarafından DATAGOLF adlı handikap yazılımı kurulmuş ve tüm golfçülerin handikaplarının bir merkezi sistem bünyesinde takip edilmesi sağlanmıştır.
  • Türkiye'de ilk kez 2005 yılı içinde başlatılan Türkiye Yıldızlar Ligi faaliyetlerine, 2010 yılı içinde yeni bir düzenleme getirilmiş ve İstanbul ile Antalya pilot bölgelerinde iki ayrı Yerel Lig olarak gerçekleştirilmiştir. Beşer ayaklı olarak yapılan Yerel Lig yarışmalarına 2010 yılı içindeki katılım sayısı 250 yıldız golfçüye yükselmiştir.
  • 2009 ve 2010 yılları yarı yıl tatillerinin değerlendirilmesi ve Milli Takım hazırlık çalışmaları çerçevesinde, ocak/şubat aylarında Antalya Golf Kulübü tesislerinde, çeşitli illerden yaklaşık 40 sporcunun katılımıyla, Yıldızlar ve Milli Takım Kış Dönemi kampları, yine şubat/mart aylarında ABD/Orlando'da milli takım yurtdışı eğitim kampları ile temmuz/ağustos ayları içinde İstanbul Klassis Golf Kulübünde, doğu illerinden yaklaşık 20 sporcunun katılımıyla Yaz Dönemi kampları gerçekleştirilmiştir.
  • Ayrıca Türkiye Golf Federasyonu'nun çeşitli alanlardaki uygulamalarıyla ilgili talimatlarının hazırlanması çalışmalarına da devam edilmiş ve Türkiye Profesyonel Golf Antrenörleri Birliği çalışma şekli ve üyelik esaslarını belirleyen talimat ile eğitim ve altyapı çalışmalarında bulunan golf kulübü, okul ve kurumlara malzeme, ayni ve/veya nakdi yardım yapılması esas ve usullerini içeren "Eğitim, Altyapı ve Kulüplere Yardım Talimatı" yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

KULÜP VE SPORCU BİLGİLERİ:

 

  • Sporumuzun tabana yayılması ve arzu edilen düzeye ulaşabilmesi amacıyla, son yıllarda yapılan eğitim ve alt yapı çalışmaları sonunda, 2010 yılı itibarı ile federasyonumuza 12 ilden 37 kulüp tescil edilmiş bulunmaktadır. Bu kulüpler arasından Ankara, Antalya, Ağrı, Ardahan, Erzurum ve İstanbul'da bulunan kulüplerimiz, istenilen seviyede faaliyetlerini sürdürmektedirler.
  • Buna paralel olarak sporcu sayılarımız da artış göstermiş, bugün itibariyle 19 ilde kayıtlı 3.780 erkek, 1.755 bayan olmak üzere toplam 5.535 lisanslı sporcumuz mevcut bulunmaktadır.

 

GOLF SAHALARI VE MALZEME DURUMU:

 

  • Son yıllarda ülkemizdeki golf sahalarının sayısı da giderek artış göstermektedir.Halen Antalya'da 15, İstanbul'da 2 ve Bodrum'da 1adet golf sahası olmak üzere toplam 18 adet 18 çukurlu nizami golf sahası mevcuttur. Buna ilave olarak Antalya'da 4, İstanbul'da ise 1 adet 9 çukurlu golf sahası bulunmaktadır. Ayrıca halen planlama veya inşaat halinde bulunan çeşitli yörelerdeki tesislerle, önümüzdeki yıllarda bu sayının hızla artacağı tahmin edilmektedir.
  • Ayrıca, Kastamonu ve İstanbul Bolluca'da yaptırılması planlanan golf sahalarının Proje ihaleleri tamamlanmış olup, inşaat ihale işlemlerinin çalışmaları hızla devam etmektedir.
  • Federasyonumuz bu güne kadar muhtelif tarihlerde, çeşitli il ve kulüplerimize ihtiyaçları doğrultusunda malzeme yardımı yapmıştır. Buna bağlı olarak bir altyapı programı bulunduran, yıldız sporcu yetiştiren ve milli takımımıza katkıda bulunan bütün golf kulüpleri, okul ve kurumlara, yeni düzenlenen "Kulüplere Yardım Talimatı" çerçevesinde ayni ve/veya nakdi destek sağlanmasına devam edilmektedir.



ALO 145 SPORCU DANIŞMA HATTI BİLGİLENDİRME Duyuruların Devamı İçin Tıklayın